CS

Co je klávesnice RGB

Pokud jste hráč, IT profesionál nebo prostě jen milovník techniky, je velká pravděpodobnost, že jste si již všimli klávesnic s LED osvětlením na trhu – existují již více než deset let. Co je to však klávesnice RGB a jak se liší od svého „duhového“ sourozence?

Co znamená klávesnice RGB?

RGB (červená-zelená-modrá) jsou tři hlavní barvy světla. Klávesnice RGB je druh klávesnice s podsvícením LED, která má přizpůsobitelné nebo programovatelné vícebarevné podsvícení. Vypadá skvěle a utvoří dokonalý dojem vašeho pracovního prostoru, ať už jej využíváte pro práci nebo zábavu.

Výhoda při hraní

Klávesnice RGB ve hrách doslova září. Mnoho titulů počítačových her od populárních výrobců dnes ve hře podporuje RGB, které umožňuje klávesnici reagovat za chodu. Představte si, že vaše klávesnice bliká červeně, když ztrácíte zdraví, konkrétní klávesy jsou v případě potřeby zvýrazněny a ukazují ovládací kombinace, nebo jen diody LED pulzují do rytmu hudby v pozadí.

Konstrukční detaily

Existují určité aspekty, které odlišují klávesnice RGB od ostatních, a to ve způsobu jejich podsvícení. Prvním je umístění LED diod. Mohou směřovat na sever (nad spínač) nebo na jih (pod spínač), což ovlivňuje, kolik světla projde přes klávesy, v závislosti na tom, zda je popisek umístěn v horní nebo spodní části. Průchod světla může také bránit kryt spínače. Ty vytvořené z průsvitného nebo poloprůsvitného materiálu se dobře hodí k osvětlení RGB, zatímco některé spínače mohou většinu světelného toku blokovat a legenda ke klávesám bude vypadat matně.

Pokud patříte k těm, kteří si rádi přizpůsobují mechanickou klávesnici výměnou krytů, pak vězte, že u klávesnice RGB je důležité zvolit kryty kompatibilní s podsvícením. Některé velké herní značky mají takové sady kláves v prodeji samostatně u každé své klávesnice, jiné značkové klávesnice pro nadšence bohužel průhledné legendy nemá. Výběr tedy není tak široký…

Nejen hardware

RGB může mít nejen samotná klávesnice. Řada výrobců vybudovala své softwary, které umožňují synchronizovat osvětlení RGB napříč mnoha zařízeními jedné značky. Klávesnice, myš, náhlavní souprava, monitor a dokonce i hardware uvnitř počítačové skříně mohou být osvětleny ve shodě a vytvářet tak jednotnou náladu.

Pokud jde o software, výrobce klávesnice RGB obvykle poskytuje aplikaci, kde lze nastavit veškerá přizpůsobení, ať už se týkají RGB, nebo dalších. V ní si můžete nastavit světelné efekty s vlastními barevnými schématy. Některé pokročilejší softwary dokonce reagují na to, co se zobrazuje na monitoru a napodobují barevné schéma pracovní plochy nebo jiného softwaru přímo do klávesnice.

RGB vs. Rainbow

Skutečné klávesnice RGB by se neměly zaměňovat s klávesnicemi, které se často označují jako „duhové“. Ačkoli obě mohou vypadat podobně díky LED podsvícení, není to totéž. Skutečná RGB klávesnice dokáže nezávisle nastavit barvu a jas pro každou klávesu, dokáže libovolně kombinovat miliony barev a vytvářet různé světelné efekty pomocí softwaru. Naproti tomu „duhová“ klávesnice často má jen několik (někdy pouze jednu!) světelnou zónu pro celé zařízení a pevný vícebarevný scénář podsvícení.

Tyto klávesnice mají obvykle několik předdefinovaných barevných vzorů, které nelze měnit a  nemohou tak uživatelům poskytnout široké možnosti přizpůsobení. Takže místo plné kontroly uživatele nad chováním každé jednotlivé LED diody je k dispozici něco jako „7 možností podsvícení v pevných barvách plus 2-3 vložené efekty, jako je barevná vlna“. Je zřejmé, že duhové osvětlení je levnější jak na úrovni hardwaru, tak softwaru, takže se obvykle objevuje u základních produktů pro ty, kteří chtějí s omezeným rozpočtem přidat do své sestavy trochu barevné atmosféry.

I pracovní prostor si zaslouží RGB

Klávesnice RGB jsou obvykle vnímány spíše jako herní periferie. Své přednosti však mají i v případě profesionálního využití. Například programátoři mohou ve vývojových prostředích používat různé barevné motivy pro zvýraznění klávesových zkratek. Totéž platí pro editory videa, 3D umělce a v podstatě téměř všechny profesionály. A pokud samotné RGB není vaším šálkem čaje, je chytré použít jednotné bílé nebo žluté osvětlení nebo dokonce vypnout všechny diody LED kromě těch, které slouží k označení kombinací kláves. Mimochodem, ať už byste použili jakoukoli barvu, podsvícené klávesy jsou řešením, které opravdu pomůže při psaní v tlumeném světle – což znamená, že RGB klávesnici už může využít každý, kdo používá textový procesor nebo prohlíží web, není třeba se považovat za vášnivého hráče nebo IT profesionála, abyste takový nákup ocenili.

Nesuď podle obalu… ehm, podle osvětlení!

Je dobré si říci, že ikdyž se RGB osvětlení stalo běžné, neznamená to automaticky, že výrobek s ním je špičkový i v jiných parametrech. Spíše je třeba říci, že drtivá většina mechanických klávesnic pro nadšence nemá osvětlení RGB vůbec, protože pro výrobce prostě nebylo prioritou. Totéž platí pro zařízení určená profesionálům.

Klávesnice s RGB se ale může stát skvělým doplňkem vaší sestavy, ať už jste hráč, který si přeje užít pohlcující zážitek, nebo prostě jen hledáte něco, čím byste si zpestřili pracovní prostor, zejména v noci.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Mohlo by se vám také líbit
Lukáš Dvořák

Lukáš Dvořák

Tvůrce obsahu na Lorgar Blogu

Všechny novinky
Populární příspěvky
PŘIDEJTE SE DO KMENE LORGAR!

Užijte si hraní oblíbených her s vysoce kvalitním vybavením. Streamujte své hraní a nahrávejte videa pomocí špičkových multimediálních zařízení. Mluvte se spoluhráči a přáteli, nahrávejte podcasty s nejlepší kvalitou zvuku.

Kde koupit Lorgar ve Vaší zemi >>>

Získejte další výhody

Zaregistrujte se ještě dnes