CS

Drátová nebo bezdrátová klávesnice

To, zda preferujete drátovou nebo bezdrátovou klávesnici, může mít zásadní vliv na způsob psaní, výkon při hraní her i estetický vzhled vašeho pracovního prostoru.

Drátová klávesnice

Jak už název napovídá, rozdíl mezi drátovou a bezdrátovou klávesnicí je ve způsobu připojení k počítači. U drátové klávesnice nedochází téměř k žádnému zpoždění přenosu díky tomu, že se připojuje přímo kabelem, jinými slovy přes USB (to je v podstatě vše, co máme k dispozici již 20 let od zániku starých rozhraní PS/2 nebo Serial port). Kabelové připojení zaručuje nízkou latenci a dokonalou stabilitu signálu. Naopak bezdrátová klávesnice komunikuje se zařízením pomocí radiofrekvenční (RF) nebo Bluetooth technologie. Výhodou je méně kabelů na očích a větší volnost pohybu s klávesnicí.

Bezdrátová klávesnice

Jak funguje bezdrátová klávesnice? Většinou se jedná o periferní zařízení dodávané s malým USB klíčem, který se připojuje k počítači nebo s vestavěným adaptérem Bluetooth (někdy obojí). Když stisknete klávesu, klávesnice vyšle signál do přijímače, který jej pak převede na odpovídající vstup na obrazovce. Celý proces je tak rychlý, že většina uživatelů si žádného zpoždění nevšimne.

Lze bezdrátovou klávesnici použít pro hraní her?

Jednou z nejčastějších otázek herních nadšenců je, zda jsou bezdrátové klávesnice vhodné pro hraní her. Drátové klávesnice byly doposud pro zaryté, profesionální hráče díky svojí rychlosti preferovanou volbou. Inovace v oblasti bezdrátových technologií však tento rozdíl snížily. Levnější bezdrátové klávesnice se s nimi stále nemohou rovnat, nicméně některé opravdu špičkové bezdrátové klávesnice nyní nabízejí dobu odezvy, která je ve skutečnosti lepší, než jakou dokáží poskytnout drátové klávesnice – až 8000 Hz USB polling rate namísto běžných 1000 Hz! Stojí za zmínku, že to platí pouze pro bezdrátové přijímače 2,4 GHz. Bluetooth může poskytnout pouze 125 Hz polling rate, což je stále dostatečné pro nenáročné aplikace. Pro příležitostné hraní her nebo běžné použití může kvalitní bezdrátová klávesnice nabídnout téměř stejně dobrý zážitek i bez kabelů. Soutěživí hráči však pravděpodobně zůstanou u kabelových zařízení, aby snížili vstupní latenci a zajistili, že nedojde k výpadku signálu nebo problémům s baterií, když je to nejdůležitější.

Výhody odpojitelných kabelů

Tím se dostáváme k zajímavému kompromisu na trhu s drátovými klávesnicemi – k modelům, které mají odpojitelné kabely s USB portem přímo na klávesnici. U nich je několik výhod. Zaprvé umožňují snadnou přepravu klávesnice bez obav z poškození kabelu a zároveň odpadají starosti s výměnou celé klávesnice v případě, že se kabel porouchá.

To poskytuje určitou úroveň přizpůsobení, protože uživatel může snadno připojit náhradní kabely různých délek nebo stylu v souladu s designem svého pracovního prostoru. Taková funkce je žádoucí zejména pro nadšence mechanických klávesnic. Je to trochu módní záležitost, ale uživatelé jsou již několik let nadšení spirálovými kabely s kvalitními konektory.

Některé klávesnice s odpojitelnými kabely nabízejí také bezdrátové funkce. V takových případech může klávesnice zpravidla nabíjet svou baterii a komunikovat s počítačem prostřednictvím kabelu USB v drátovém režimu a zároveň se podle potřeby vrátit do bezdrátového režimu.

Bezdrátové klávesnice – svoboda a flexibilita

Bezdrátové klávesnice umožňují větší volnost v uspořádání pracovního prostoru. Bezdrátová klávesnice může být skvělou volbou, pokud chcete snížit nepořádek na stole, pracovat několik metrů od samotného počítače nebo psát na více než jednom zařízení. K některým modelům lze připojit až 4 zařízení (1 přes kabelové USB RF a až 3 další přes Bluetooth). To znamená, že můžete okamžitě přepínat mezi počítačem, tabletem a chytrým telefonem.

Většina bezdrátových klávesnic má však několik nevýhod. Klíčovým faktorem je výdrž baterie: některé modely vyžadují pravidelné nabíjení nebo dokonce výměnu baterií, zatímco jiné vydrží mezi nabitími několik měsíců. Také, ačkoli se to v reálném životě stává jen zřídka, mohou mít bezdrátové klávesnice trochu poruchové připojení (většinou kvůli rušení, když se na jednom místě objeví příliš mnoho elektronických zařízení).

Ergonomie a design

Drátové i bezdrátové klávesnice mají řadu ergonomických konstrukcí, které vám pomohou pohodlněji psát po dlouhé hodiny v práci nebo větší pohodlí při hraní her. Existuje však jeden designový bonus: bez nutnosti umístit na stůl pevný kabel mohou uživatelé najít více možností, jak bezdrátovou klávesnici esteticky umístit, zejména pokud je bezdrátová i myš.

Cena a hodnota

Méně součástek znamená, že drátové klávesnice by měly být obecně relativně levnější. Ale vzhledem k tomu, že bezdrátová technologie existuje již desítky let, není překvapením, že cenový rozdíl může být opravdu malý. Ať už jsou klávesnice bezdrátové nebo kabelové, můžete očekávat, že špičkové klávesnice vám poskytnou některé funkce navíc, mezi ty patří programovatelné klávesy, RGB podsvícení a prémiové spínače.

Jak si vybrat

Závěrem lze říci, že záleží na osobním vkusu, zda dáte přednost drátové nebo bezdrátové klávesnici. Zamyslete se nad svým primárním využitím, ať už jde o hraní her (příležitostné nebo profesionální?), rozsáhlé psaní nebo jen běžnou práci s počítačem. Při rozhodování myslete na to, jak moc přenosné řešení potřebujete. Zvažte, zda je důležitá rychlost dotazování a latence, nebo se mohou problémy s připojením stát ve vašem prostředí skutečným problémem? U bezdrátových možností je důležitá výdrž baterií – nevadí vám, že budete klávesnici pravidelně nabíjet, nebo dokonce vyměňovat baterie? Může další kabel narušit váš dokonale přehledný prostor na stole, nebo naopak může vlastní odpojitelný kabel sestavu oživit? Volba je na vás.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Mohlo by se vám také líbit
Lukáš Dvořák

Lukáš Dvořák

Tvůrce obsahu na Lorgar Blogu

Všechny novinky
Populární příspěvky
PŘIDEJTE SE DO KMENE LORGAR!

Užijte si hraní oblíbených her s vysoce kvalitním vybavením. Streamujte své hraní a nahrávejte videa pomocí špičkových multimediálních zařízení. Mluvte se spoluhráči a přáteli, nahrávejte podcasty s nejlepší kvalitou zvuku.

Kde koupit Lorgar ve Vaší zemi >>>

Získejte další výhody

Zaregistrujte se ještě dnes