CS

Mechanické, optické a membránové klávesnice

Pokud jde o klávesnice, jen málo prvků přispívá k zážitku z jejich používání tak jako samotný typ mechanismu použitý pro stisknutí kláves. Ten ovlivňuje nejen celkový pocit při psaní a třeba vaše herní schopností, ale i to, zda vás používání zmíněné klávesnice bude bavit. Abychom pochopili rozdíly, prozkoumáme hlavní typy klávesnic: mechanické, optické, membránové a mechamembránové.

Vysvětlení mechanické klávesnice

Co je mechanická klávesnice? Jde o konstrukci klávesnice, která má pro každou klávesu samostatný spínač. Ten se skládá z dříku, pružiny, krytu a kovových kontaktů, které pomáhají zaznamenávat stisknutí kláves. Když stisknete klávesu, dřík se posune dolů a umožní kontaktům dotknout se, čímž vyšle signál do počítače. Jedná se vlastně o jednoduchou, mechanickou operaci – odtud název. Zajímavost: obvykle se dřík pohybuje svisle po 3 až 4 milimetrech, zatímco elektrické kontakty se spojí někde uprostřed tohoto rozmezí (1,5-2,2 mm). Tomuto bodu se říká aktivační bod. Stisknutí klávesy až do konce pohybu se nazývá „bottoming-out“, a přestože může být součástí běžného používání, ve skutečnosti není pro fungování mechanické klávesnice nutné.

Mechanické spínače lze rozdělit do tří hlavních kategorií. Lineární spínače zajišťují rovnoměrnou a konstantní úroveň síly po celé délce ovládacího bodu až po spodní výstup. Hráči je milují kvůli jejich rychlosti.

Hmatové spínače poskytují náraz uprostřed stisku klávesy, takže uživatel může cítit fyzickou („hmatovou“) zpětnou vazbu při dosažení bodu aktivace. Typisté, tedy lidé, kteří hodně píší na klávesnici, často dávají přednost hmatovým spínačům pro jejich schopnost indikovat, kdy jsou stisknuty natolik, aby vyslaly signál do počítače, protože tato zpětná vazba pomáhá udržovat návyk psát lehčím způsobem bez toho, aby pokaždé došlo ke stlačení na dno. Lehčí psaní – menší únava prstů.

Třetí kategorií jsou klikací spínače. Jsou dotykové, ale také se slyšitelným kliknutím, podobným tomu, jaké se vyrábělo na starých psacích strojích. Někteří lidé si tento zvuk prostě užívají sám o sobě, pro některé je to další smyslový vstup pro registraci aktivačního bodu. Zároveň však cvakající klávesnice obvykle obtěžují spolupracovníky, členy rodiny nebo kohokoli jiného v místnosti.

Lineární, dotykové a dokonce i klikací mechanické spínače mohou být také tiché, i když naprostá většina z nich je ve skutečnosti lineární. Tiché spínače mají na svém dříku speciální gumová pouzdra, která pomáhají tlumit zvuky, jež při pohybu vydávají.

Mechanické klávesnice umožňují velké přizpůsobení. Spínače a jejich kryty jsou jednou z částí, které mohou uživatelé obvykle vyměnit za vlastní, což jim umožní změnit pocit a zvuk klávesnice. Bývají také odolnější s garantovanou životností spínače přes 50 milionů kliknutí.

Běžná volba membránových klávesnic

Membránová klávesnice je nejlevnější a nejprodávanější typ klávesnice. Nazývá se tak proto, že obsahuje membránu pod klávesami: kombinaci gumových kopulí, které jsou umístěny pod klávesami, a jednoduchých elektrických kontaktů pod nimi. Když je kopulka zatlačena dolů, musí být dole, aby došlo ke kontaktu a zaregistrování stisku klávesy. Zatímco mechanické spínače jsou jednotlivé díly pro každou klávesu, membránové jsou jeden celek pokrývající celou klávesnici.

Membránové klávesnice jsou známé tím, že jsou tiché, úsporné, tenké a odolné proti vodě. Na gumových kopulích se píše tiše, což může být výhodou v prostředí citlivém na hluk (kanceláře, ložnice). jednoduchý mechanismus umožňuje výrobu velmi tenkých zařízení, takže membránové klávesnice mají téměř všechny notebooky. Membránová vrstva navíc může nabídnout další výhodu pro ochranu před politím tekutinou – praktický bonus, ale příliš se na to nespoléhejte.

Jejich nevýhodou je, že postrádají hmatovou zpětnou vazbu, kterou poskytují mechanické klávesnice (dokonce i s lineárními spínači), a nemají takovou životnost. S přibývajícím věkem můžete mít při psaní na nich „mazlavý“ pocit. Možnosti přizpůsobení jsou u membránových klávesnic samozřejmě téměř nulové.

Co je lepší?

Mezi membránovými a mechanickými klávesnicemi je zásadní rozdíl v jejich konstrukci. A proto můžeme diskutovat o tom, jaká je pro vás preferovaná varianta. Mechanické klávesnice poskytují mnohem přesnější a hmatově příjemnější psaní. Bývají konstruovány pevněji, s větší odolností a možností přizpůsobení, ale zároveň jsou hlučnější (pokud nejsou použity tiché spínače) a také jsou dražší. Navíc kvůli delšímu zdvihu kláves je třeba si na ně trochu zvyknout.

Membránové klávesnice jsou mnohem tišší, bývají levnější a tenčí. Obvykle jsou vhodné pro běžné psaní, ale i nadšencům nebo náročným písařům se občas může stát, že budou chtít víc. Jsou však membránové klávesnice lepší než mechanické? Pravděpodobně ne, pokud nepovažujete „levné“ za „lepší“. Pro typické kancelářské použití nebo pro kupující s omezeným rozpočtem mohou být membránové klávesnice dostatečně dobré. Na druhou stranu, pro vážné hráče nebo vývojáře softwaru se díky výhodám, které přinášejí mechanické klávesnice, vyplatí jejich cena.

Hybridní přístup: Mecha-membránové klávesnice

Mecha-membránová klávesnice má být tím nejlepším z obou světů. Používá membránovou základnu s mechanismem podobným spínači na horní straně. Tato konstrukce se tedy snaží dosáhnout hmatového pocitu blízkého mechanické klávesnici s tichým, jemným dotykem a nízkou cenou běžných membránových klávesnic.

Problém mechamembránových klávesnic spočívá v tom, že jsou skutečně střední cestou a nemohou uspokojit ty, kteří dávají přednost jedné nebo druhé konstrukci. Bývají dražší než základní membránová zařízení, ale nenabízejí stejnou úroveň přizpůsobení nebo dlouhou životnost jako skutečné mechanické klávesnice.

Optické klávesnice

Optická klávesnice je zařízení s jednotlivými spínači, které místo čistě mechanického působení spojení kontaktů využívají k detekci stisků kláves světlo. Při stisknutí klávesy se dřík optického spínače spustí dolů a přeruší paprsek světla z malé diody LED – to signalizuje, že klávesa byla stisknuta.

Klávesnicové optické přepínače jsou velmi žádané především díky své vysoké rychlosti, robustnosti a jednotnému chování. O něco menší složitost znamená, že optické spínače zaznamenají stisknutí kláves rychleji než jejich mechanické protějšky. Vzhledem k tomu, že vlastní aktivace nezahrnuje žádný fyzický kontakt, mohou optické spínače vydržet mnohem déle než tradiční mechanické. Na rozdíl od mechanických spínačů, které mají pohyblivé části a časem se opotřebovávají nebo se na nich usazují nečistoty, si optické spínače zachovávají svůj dojem a výkon po celou dobu používání.

Optické spínače však bývají dražší a mají menší možnosti přizpůsobení, pokud porovnáte mechanickou a optickou klávesnici. Přesto jsou stále oblíbenější v esportových a herních komunitách.

Faktor profilu

I přes nesčetné možnosti, které jsou na trhu k dispozici, má průměrná mechanická klávesnice se standardními spínači a klávesami docela dobře rozpoznatelný profil – který není příliš štíhlý, slušně řečeno. Membránové klávesnice mohou být velmi tenké, což dokazují notebooky již desítky let, ale také existuje mnoho stolních zařízení pro ty, kteří chtějí nebo potřebují nízkoprofilovou klávesnici.

Postupně začali v této oblasti experimentovat i výrobci mechanických a optických klávesnic. Obvykle se to projevilo vytvořením spínačů s kratším zdvihem a v poslední době i tenčími kryty klávesnic. Kratší dráha zdvihu mění pocit z mechanického (nebo optického) spínače, ale také ještě rychleji reaguje na akci uživatele.

To vám sice dává větší flexibilitu, ale volba mezi standardními a nízkoprofilovými klávesnicemi obvykle závisí na osobním vkusu a použití ve vašem prostředí. Nízkoprofilové spínače se mohou líbit hráčům, kteří hledají rychlejší odezvu, zatímco standardní spínače jsou lepší volbou pro náročné písaře.

Výběr správné klávesnice

Při výběru klávesnice byste měli vzít v úvahu několik věcí. K čemu ji budete používat: pouze ke hraní, psaní nebo k obojímu? Dbejte na hlučnost, i když pokud se pohybujete ve sdílených prostorách, je to spíše na zvážení. Pokud vám záleží na výměně spínačů nebo krytů kláves, mechanické klávesnice nabízejí největší potenciál přizpůsobení. Klávesnice se mohou pohybovat od velmi dostupných až po vyloženě drahé, takže váš rozpočet bude také ovlivňovat to, co si koupíte, a nejlevnější volbou budou membránové modely.

Nezapomeňte, že klávesnice (spolu s displejem, myší a náhlavní soupravou) je hlavním rozhraním mezi vámi a počítačem. Proto je osobní pohodlí velmi důležité a jedná se skutečně o osobní preference. Před koupí si ji vyzkoušejte v obchodě, zejména pokud přecházíte například z nízkoprofilových kláves na běžnou mechanickou klávesnici (nebo naopak): ujistěte se, že vaše prsty akceptují nový zdvih kláves a sílu stisku. A nakonec, možná vám záleží na estetice, jako je osvětlení RGB nebo nějaký specifický design, který může být také součástí úvahy. Ať už si přejete cokoli, trh je dostatečně široký, aby vyhověl jakékoli volbě.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Mohlo by se vám také líbit
Lukáš Dvořák

Lukáš Dvořák

Tvůrce obsahu na Lorgar Blogu

Všechny novinky
Populární příspěvky
PŘIDEJTE SE DO KMENE LORGAR!

Užijte si hraní oblíbených her s vysoce kvalitním vybavením. Streamujte své hraní a nahrávejte videa pomocí špičkových multimediálních zařízení. Mluvte se spoluhráči a přáteli, nahrávejte podcasty s nejlepší kvalitou zvuku.

Kde koupit Lorgar ve Vaší zemi >>>

Získejte další výhody

Zaregistrujte se ještě dnes