CS

Jak si vybrat mezi herní a běžnou klávesnicí

Na první pohled se může zdát, že klávesnice je jen obyčejnou periferií, do které nestojí za to příliš investovat. Skutečnost je ale opačná.

Základní rozdíly mezi herní a běžnou klávesnicí spočívají v jejich zamýšleném způsobu využití, koncepci designu a rozšířených funkcích.

Slovo úvodem

Ve stále se vyvíjející oblasti výpočetní techniky může volba klávesnice zásadně ovlivnit vaše počítačové zážitky. Ať už jste vášnivý hráč, nebo nenáročný uživatel, vámi zvolená klávesnice hraje klíčovou roli při prohlubování interakce s digitálním světem.

Tento souhrnný průvodce vám přiblíží úžasný svět herních klávesnic a jejich odlišnosti od běžných produktů. Prozkoumáme jejich výhody a jedinečné funkce, díky nimž jsou herní klávesnice vynikající volbou jak pro hráče, tak pro běžné uživatele.

Klávesnice je robustní a spolehlivé zařízení pečlivě navržené tak, aby prohloubilo prožitek mimo jiné z hraní vašich oblíbených her. Pojďme se podívat na zoubek aspektům, které herní klávesnice odlišují od běžných protějšků. Odpovíme si také na otázku, jestli je se hodí i pro běžné každodenní využití.

Souboj dvou konceptů

Každé stisknutí klávesy na mechanické herní klávesnici vydává uspokojivý zvuk při secvaknutí spínače, což vede k jeho okamžité aktivaci, i když jste klávesu nestiskli až úplně dolu. Ačkoli se někomu takové cvakání může zdát hlučné, existují i tišší verze spínačů, které zajistí, že ani při nočním hraní nebudete rušit své okolí. Některé herní klávesnice se spoléhají na membránové spínače, které ale nemusí poskytovat stejný hmatový požitek jako jejich mechanické ekvivalenty.

Mechanické spínače jsou krví hráčské výbavy, jsou totiž jako stvořené pro hraní her. Tyto spínače reagují i na ten nejjemnější dotyk a umožňují bleskovou registraci stisknutí kláves, což je navíc často umocněno kontrastním podsvícením. Až při rychlém psaní nebo intenzivním hraní her zjistíte, s jakou lehkostí se vám může hrát nebo psát.

Běžné klávesnice používají převážně jen membránové klávesy. Ty postrádají fyzické spínače a spoléhají se na gumové vrstvy, které zaznamenávají váš stisk. Obvykle vyžadují více vynaložené energie, což může způsobit únavu prstů při delším používání. Absence okamžité zpětné vazby znamená, že membránové klávesy musí být plně stisknuty, aby spínače zaznamenaly váš stisk, což činí psaní méně plynulou a méně příjemnou činností.

NKRO jako váš nejlepší přítel

Jednou z mimořádných vlastností herních klávesnic je funkce zvaná „N-key rollover“, zkráceně NKRO. Tato vlastnost zajišťuje, že každý stisk klávesy je na počítači zaznamenán, i když zmáčknete více kláves najednou. Při hraní her, kde jsou simultánní klávesové kombinace běžnou záležitostí, zajišťuje NKRO bezchybné provedení každého příkazu v reálném čase. Herní klávesnice v tomto ohledu vynikají.

Koncepce NKRO hraje klíčovou roli při odlišení herních klávesnic od jejich běžných protějšků. Pro hráče je tato charakteristická vlastnost nepostradatelná, protože zajišťuje dokonalé provedení každé akce v jejich oblíbené videohře. Herní klávesnice nabízejí NKRO, aby hráčům dodali motivaci k dosažení maximální přesnosti a rychlosti.

Běžné klávesnice trpí takzvaným „ghostingem“. Když stisknute příliš mnoho kláves současně, klávesnice bez NKRO nebo „anti-ghostingu“ zaznamená jen určitý počet maximálních akcí. U každodenních úkonů nejde o významnou prekážku, ale pro náruživé hráče a rychlé pisálky jde o neodmyslitelnou součást každodenní rutiny.

Efektivita díky makro klávesám

Herní klávesnice jsou často vybaveny dalšími funkčními tlačítky, takzvanými makro klávesami. Tyto programovatelné klávesy lze přizpůsobit k provádění různých úkolů, od spouštění aplikací až po provádění složitých klávesových zkratek. Pro hráče tato makra mění pravidla hry, speciální automatizované akce totiž poskytují výhodu nad konkurencí.

Představte si, že hrajete hru, která v boji vyžaduje přesně daný postup pro seslání účinného kouzla nebo provedení komba. Na herních klávesnicích můžete vytvářet makra, která tyto sekvence automatizují a zajistí jejich bezchybné provedení. Běžné klávesnice obvykle postrádají makro klávesy a uživatelé jsou donuceni hledat softwarová řešení nebo využívat externí zařízení.

Nadstandardní odolnost

Vsadit na vyšší odolnost herních klávesnic představuje dlouhodobou investici. Herní produkty vznikají pro náročné hráče a díky využití špičkových materiálů vydrží déle než jejich běžné protějšky. Renomované značky výrobců dávají přednost kvalitnímu provedení na úkor vyšší ceny, čímž zajišťují, že koupě jejich produktu zaručuje roky bezproblémového chodu klávesnice.

Běžné klávesnice naopak disponují méně robustní konstrukcí a součástky mohou být náchylné k poruchám. Pokud budete chtít za každou cenu ušetřit a vyberete si řadový produkt namísto vychytaného herního kousku, může se po čase stát, že klávesy přestanou reagovat a celková konstrukce už nebude tak pevná a spolehlivá. Herní klávesnice jsou vyrobeny z kvalitnějších materiálů, což se sice podepisuje na jejich hmotnosti, ale jde zároveň o záruku odolnosti. Volba herní klávesnice je rozhodnutí, které se vždy vyplatí z hlediska životnosti a spolehlivosti.

Přizpůsobení pro vaše potřeby

Značková herní zařízení obvykle doprovází specializovaný software, který uživatelům umožňuje uzpůsobit si každý jeden aspekt k obrazu svému. Možnosti jsou obrovské, od přemapování kláves po přizpůsobení RGB podsvícení, nahrávání maker a vytváření různých profilů. Tyto možnosti dalece přesahují výbavu bežných klávesnic, které slouží jako základní vstupní zařízení.

Všechno je o poměru cena/výkon

Herní klávesnice jsou vzhledem ke svým výjimečným vlastnostem dražší, pokud je porovnáte s běžnými značkami. I ty však rády označují své produkty jako herní, ačkoliv mají navíc jen pramálo funkcí a spoléhají se na stylové podsvícení. Herní klávesnice začínají okolo 1 tisíce korun, cenový rozdíl je daný především špičkovými komponenty a pokročilými atributy.

Nicméně pokud se vaše potřeby točí kolem běžných kancelářských úloh a hledáte cenově přívětivější variantu, postačí vám běžné modely klávesnic v rozmezí 400-700 korun. Herní klávesnice však nabízejí bezkonkurenční všestrannost a optimalizovaný zážitek při jakékoliv činnosti či práci, takže jsou vynikající volbou pro ty, kteří vyžadují širší rozsah funkcí.

Objevte svět herních klávesnic

Závěrem lze říct, že vesmír herních klávesnic je fascinující oblastí, která odlišuje hráče a běžné uživatele. S pořádnou klávesnicí nebudete díky mechanickým spínačům už nikdy při hraní unavení a psaní se pro vás stane zážitkem. Díky funkcím, jako je NKRO nebo nastavení maker, jsou herní klávesnice určeny všem, kdo touží po maximální preciznosti a efektivitě.

Charakteristickým rysem herních klávesnic je jejich odolnost, díky které přežijí své běžné protějšky a intenzivní herní večery se na nich nijak nepodepíšou. Se specializovaným softwarem si je navíc v cuku letu osvojíte. Cena herních klávesnic může být i několikanásobně vyšší, ale za vloženou investici získáte mimořádnou přidanou hodnotu. Něco takového je k nezaplacení pro každého, kdo od vstupního zařízení očekává více než jen základní set funkcionalit.

Ať už jste hráč, který hledá dokonalého parťáka, nebo běžný uživatel, který touží po vyšším komfortu při práci na počítači v zaměstnání, výběr mezi herní a běžnou klávesnicí závisí na vašich osobních preferencích a požadavcích. Svět herních klávesnic ale čeká jen na vás. Slibuje totiž kvantum nepřeberných možností a výkon, jaký nemá obdoby.

Jak už jejich název napovídá, herní klávesnice září v oblasti videoher. Na mechanické spínače, programovatelné klávesy a barevné podsvícení se krásně zvyká. Na druhou stranu běžné klávesnice, zejména ty membránové, vynikají svou tichostí a nižší cenovou kategorií.

Při rozhodování budou rozhodovat váš rozpočet a individuální nároky. Oba typy klávesnic mají každopádně ve stále se vyvíjejícím digitálním světě své jedinečné místo.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Mohlo by se vám také líbit
Lukáš Dvořák

Lukáš Dvořák

Tvůrce obsahu na Lorgar Blogu

Všechny novinky
PŘIDEJTE SE DO KMENE LORGAR!

Užijte si hraní oblíbených her s vysoce kvalitním vybavením. Streamujte své hraní a nahrávejte videa pomocí špičkových multimediálních zařízení. Mluvte se spoluhráči a přáteli, nahrávejte podcasty s nejlepší kvalitou zvuku.

Kde koupit Lorgar ve Vaší zemi >>>

Získejte další výhody

Zaregistrujte se ještě dnes