CS

Ovladač, nebo klávesnice s myší?

Položili jste si někdy otázku, jestli je pro vás kombinace klávesnice a myši lepší než ovladač? Pokud bychom na tohle téma zahájili skupinovou debatu, většina hráčů zvolí první variantu. Klávesnice a myš jsou nezpochybnitelnými šampiony v přesnosti a možnostech přizpůsobení, ovladač je naopak ztělesněním hráčského pohodlí a také s sebou nese spoustu dalších pozitiv.

Bez nějakých podrobností bychom si ale měli především přiznat, že univerzálně lepší volba jednoduše neexistuje. Vždy bude závisset na typu hry a vašich prioritách. Pojďme ale přesto proti sobě postavit dva titány a společně zjistit, jestli je lepší ovladač, nebo klávesnice s myší.

Preciznost a přesnost

Když se pustíme do světa světa stříleček z pohledu první osoby, jako je Fortnite nebo Apex Legends, tak tam nebude mít myš konkurenci. Nabízí totiž bezkonkurenční přesnost míření. Vzpomeňte si na všechny ty přesné zásahy do nenáviděného soupeře a zasněte se o dokonalých pohybech ve strategických hrách.

Analogové páčky na gamepadech mají určitou míru zrychlení a takzvané mrtvé zóny, které mohou být při hraní frustrující. S myší naopak můžete mířit s přesností na pixely, což u většiny hráčů rozhoduje. Jenom ona disponuje milimetrovou kontrolou nad vašimi schopnostmi, jako byste v ruce drželi laserové ukazovátko.

Preciznost a rychlý pohyb jsou pro kompetitivní hraní klíčovými vlastnostmi, které rozhodují zápasy. Je to tak dostatečně pádný důvod, proč profesionální hráči hrají na myši vždy, když mají na výběr.

Rozmanitost kláves

Klávesnice mají velkou výhodu nad ovladači už jen díky tomu, že si můžete každou jednotlivou klávesu přizpůsobit svým zvykům a hernímu stylu. Potenciálu, který ukrývají neomezené kombinace klávesových zkratek, nemůže gamepad konkurovat během bojů ve hrách jako Fortnite nebo Apex Legends. A to jsme ještě nezmínili podstatně vyšší počet tlačítek na klávesnici i myši.

Nezapomínejme ale na přizpůsobivost ovladačů. Většina moderních gamepadů je vybavena extra tlačítky a přídavnými pádly, jejichž funkce si můžete nastavit podle svého gusta. Možnosti nejsou tak rozsáhlé jako u klávesnice s myší, ale svou práci odvedou. Konzoloví hráči navíc u některých herních žánrů dávají přednost přímočařejšímu uspořádání tlačítek.

Analog není pro každého

Míření pomocí joysticku na ovladači, zejména v FPS titulech, může připomínat snahu uřídit loď uprostřed bouře. Je to obtížné, ale ne nemožné, což dokazuje mnoho zkušených hráčů, kteří si umění přesného míření na ovladači dokonale osvojili. Možná vám to zabere více času, ale dá se to zvládnout.

Spojení klávesnice a myši naopak poskytuje více tlačítek a možností, jak být díky přizpůsobení každé klávesy schopný reagovat ještě pohotověji a provádět složité kombinace. S ohledem na to můžeme konstatovat, že se jedná o „game-changer“ především u FPS akcí s vysokým tempem. Díky hbité myši můžete ve Fortnite běhat, skákat, nabíjet a stavět objekty, aniž byste se zapotili. Je to jako mít velící středisko na dosah ruky.

U spousty herních žánrů ale konzolové hraní už v tomto směru nezaostává. Moderní ovladače se spoléhají na větší škálu tlačítek a pádel, které lze konfigurovat na potřebné akce. Nejde samozřejmě o tak rozsáhlé možnosti jako u klávesnice, ale rozhodně se nedá hovořit o tak markantním rozdílu jako před 10-15 lety.

Obratnost a zručnost

Na řadu se dostává multitasking neboli schopnost vykonávat více činností najednou. Asi vás nepřekvapí, že v tomto ohledu září klávesnice. Díky možnosti používat všech deset prstů najednou jste schopni provádět složité kombinace pohybů najednou. Úroveň multitaskingu s klávesnicí a myší mění pravidla hry, zejména v kompetitivním prostředí.

Oproti tomu ovladače vyžadují šikovné prsty, abyste ve stejné rychlosti dosáhli obdobného počtu akcí jako na klávesnici. Nezáleží ovšem jen na počtu tlačítek, ale také na tom, jak pohodlně se s nimi pracuje.

Nicméně neměli bychom opomenout jedinečný půvab ovládání gamepadu. Analogové páčky zajišťují plynulé a stupňující se ovládání rychlosti pohybu, něčeho takového s klávesnicí nedosáhnete. Tenhle faktor může být vaším hlavní pomocníkem například u závodních her.

Pohodlí a prožitek

Když už mluvíme o komfortu při hraní her, gamepady mají své další nesporné přednosti. Pokud se rádi tiše plížíte ve „stealth“ hrách nebo procházíte složitými plošinovkami, analogové páčky zazáří poskytnutím realističtějšího zážitku. Jemné pohyby ovládání vaší postavy lze jen těžko reprodukovat pomocí klávesnice.

Právě pohodlí je ale pro spoustu hráčů faktorem číslo jedna. Moderní ovladače jsou proslulé svým ergonomickým designem pro uvolněnější úchop, díky čemuž může být hraní skutečným relaxem. Při několikahodinovém používání vám klávesnice a myš mohou naopak nezdravě namáhat zápěstí.

Při dlouhých herních nocích ještě vylepšuje úroveň komfortu haptická zpětná vazba ovladače, která vás naplno vtáhne do hry. Tyto vibrace při střelbě, úderu nebo zásahu vytváří další impulz, který zásadně ovlivní váš zážitek z ponoření se do herního světa.

Gamepady jsou proto synonymem kombinace ergonomického designu a uvolněnějšího hraní. Vysoký komfort je významnou předností ovladačů, stejně jako analogové páčky, které umožňují ten nejpřesnější a nejpřirozenější pohyb ve srovnání s tlačítky na klávesnici a myši. Haptická zpětná vazba pak ještě zvyšuje prožitek z prozkoumávání herních vesmírů.

Výběr je jen na vás

Jednoduše řečeno, myši jsou jako laserový zaměřovač. Míření však není jen o přesnosti, ale také o praxi a tréninku. Nejdůležitější je se držet zvoleného zařízení, ať už jde o jakékoliv. Mnoho konzolových hráčů má díky letům praxe s ovladačem neméně pozoruhodné schopnosti míření.

Nakonec se stejně budete přizpůsobovat tomu, co vám vyhovuje nejvíce. V některých žánrech představují ovladače výhody, zatímco v jiných vyniká ovládání pomocí klávesnice a myši.

Hraní na cestách

Jak je na tom flexibilita využití ovladače oproti klávesnici s myší? Gamepad se snadno přepíná mezi různými zařízeními, je kompaktní, lehký a snadno se přenáší. Herní konzole jsou jasnou volbou hráče na cestách, jejich přenášení a připojování je mnohem jednodušší než všude s sebou tahat klávesnici, myš a nedejbože celý počítač. Přesto, pokud se bavíme o hrubém výkonu, je těžké překonat preciznost a rychlost myši.

Závěrečný verdikt

Kdo je tedy vítězem – ovladač, nebo klávesnice s myší? Zůstaneme u toho, že obě volby mají své výhody i nevýhody a rozhodovat budou vždy vaše osobní preference a typ hry. Pro kompetitivní hraní a nejvyšší možnou přesnost míření bude obtížné překonat kombinaci klávesnice a myši, zatímco když mluvíme o pohodlí a všestrannosti, ovladač si získá vaše srdce.

Koneckonců vždy záleží na vašich vlastních prioritách, vhodném použití zařízení pro danou činnost a na tom, co vyhovuje vašemu hernímu stylu. Ať už se jedná o klávesnici a myš, nebo gamepad, nejdůležitější je, abyste se bavili a užívali si své milované videohry.

V letité otázce ovladač versus klávesnice a myš neexistuje univerzální odpověď. Ať už se rozhodnete pro maximální přesnost s klávesnicí a myší, nebo pro pohodlí ovladače, skutečně záleží především na radosti a emocích, které ve světě her najdete. Takže směle hrajte dál a vychutnávejte si rozmanitost herních zážitků, které obě volby nabízejí.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Mohlo by se vám také líbit
Lukáš Dvořák

Lukáš Dvořák

Tvůrce obsahu na Lorgar Blogu

Všechny novinky
PŘIDEJTE SE DO KMENE LORGAR!

Užijte si hraní oblíbených her s vysoce kvalitním vybavením. Streamujte své hraní a nahrávejte videa pomocí špičkových multimediálních zařízení. Mluvte se spoluhráči a přáteli, nahrávejte podcasty s nejlepší kvalitou zvuku.

Kde koupit Lorgar ve Vaší zemi >>>

Získejte další výhody

Zaregistrujte se ještě dnes